Τι είναι Προσκοπισμός;


Ο Προσκοπισμός είναι...

  • Εκπαίδευση για τη ζωή. Ο Προσκοπισμός συμπληρώνει τη διαπαιδαγώγηση που παρέχει η οικογένεια και το σχολείο. Ο Προσκοπισμός αναπτύσσει την αυτενέργεια, την πρωτοβουλία ακι τη διάθεση για μάθηση και απόκτηση νέων εμπειριών. Οι Πρόσκοποι ανακαλύπτουν τον κόσμο έξω από τις αίθουσες του σχολείου και τους τοίχους του σπιτιού. Οι ενήλικες τους μαθαίνουν νέες γνώσεις και τους μεταδίδουν ικανότητες.
  • Μία Κίνηση για νέους. Ο Προσκοπισμός είναι μία Κίνηση σε διαρκή ανάπτυξη και πρόοδο. Εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις συνθήκες της Κοινωνίας και προσφέρει ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες τις υπηρεσίες του στο κοινωνικό σύνολο.
  • Μία Κίνηση Παγκόσμια. Προσκοπικές Οργανώσεις Αναγνωρισμένες από το Παγκόσμιο Προσκοπικό Γραφείο υπάρχουν και λειτουργούν σε περισσότερες από 180 χώρες της γης.
  • Μία Κίνηση που μεγαλώνει συνεχώς. Ο Προσκοπισμός, από το 1907 που ιδρύθηκε αναπτύσσεται συνεχώς και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Σήμερα έχει πάνω από 18 εκατομμύρια μέλη, αγόρια και κορίτσια. 
  • Ανοιχτός σε όλους. Ο Προσκοπισμός είναι ανοιχτός και δέχεται όλους, ανεξάρτητα από θρησκεία, φυλή ή χρώμα, σύμφωνα με το Σκοπό, τις Αρχές και την Προσκοπίκη Μέθοδο, όπως αυτά καθιερώθηκαν από τον ιδρυτή του Προσκοπισμού Robert Baden Powell.
  • Ψυχαγωγία με σκοπό. Μέσα από το διασκεδαστικό κι ενδιαφέρον πρόγραμμα του, το παιχνίδι και την ψυχαγωγία, ο Προσκοπισμός πετυχαίνει το σκοπό του, που είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη των ψυχικών, πνευματικών, φυσικών και κοινωνικών ικανοτήτων των νέων, ώστε να καταστούν χρήσιμοι και υπεύθυνοι πολίτες με επίγνωση της ευρύτερης αποστολής τους ως μέλη της τοπικής, εθνικής και διεθνούς κοινωνίας.
  • Πρόκληση και για τους μεγάλους. Είναι μία ευκαιρία που προσφέρεται στους νέους, που τους βοηθάει στη ζωή τους. Είναι ένας τρόπος ζωής που μπορεί να βελτιώνει αποτελεσματικά τις σχέσεις ανάμεσα στις γενεές ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη αμοιβαία κατανόηση. Οι ενήλικοι, που υπηρετούν στον Προσκοπισμό, εκπαιδεύονται και αποκτούν χρήσιμες εμπειρίες για την ατομική τους βελτίωση και εξέλιξη.
  • Κίνηση εθελοντική. Η ένταξη και η παραμονή στην Προσκοπική Κίνηση είναι εθελοντική. Ο καθένας αναλαμβάνει ευθύνες και υποχρεώσεις επειδή ο ίδιος θέλει χωρίς καμία χρηματικη απολαβή.
  • Κίνηση μη πολιτική. Ο Προσκοπισμός δεν αντιπροσωπεύει ούτε συνδέεται με κανένα πολιτικό κόμμα ή οργάνωση. Οι Πρόσκοποι ενθαρρύνονται να συμμετέχουν εποικοδομητικά και να παίρνουν ενεργό μέρος στις δραστηριότητες της κοινωνίας στην οποία ζούνε.
  • Μια μέθοδος αρωγής. 
    • με προσωπική δέσμευση: σε έναν κώδικα συμπεριφοράς, την Υπόσχεση και το Νόμο του Προσκοπισμού.
    • με μάθηση μέσα από την πράξη: αυτοεκπαίδευση, ενεργός συμμετοχή, συλλογική εργασία.
    • με δουλειά σε μικρές ομάδες: στη φιλική παρέα των συνομιλήκων τους τα παιδιά αναπτύσσουν ηγετικές ικανότητες και ομαδικές επιδεξιότητες, που απαιτούν συνεργασία και συναίσθηση ευθύνης.
    • με ελκυστικά προγράμματα: προοδευτικών δραστηριοτήτων που βασίζονται στα ενδιαφέροντα των νέων. Δραστηριότητες κυρίως μέσα στη φύση που προσφέρει στους νέους το πιο ευνοϊκό περιβάλλον για παρατήρηση και μάθηση. Η φύση συνδυάζει την απλότητα με τη δημιουργία, κρύβει το απρόοπτο, το νέο, στοιχεία που προκαλούν την επιθυμία να τα γνωρίσει το παιδί, να εξοικειωθεί μαζί τους και να χαρεί ζώντας ευχάριστες περιπέτειες.
  • Τρόπος ζωής: 
    • Με πνευματική διάσταση: αυτοδέσμευση για αναζήτηση της πνευματικής αξίας της ζωής πέρα από τον υλικό κόσμο.
    • Με κοινωνική διάσταση: συμμετοχή στην κοινωνική ανάπτυξη, σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας του φυσικού περιβάλλοντος. Προαγωγή της ειρήνης, της κατανόησης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών.
    • Με προσωπική διάσταση: ανάπτυξη του αισθήματος της ατομικής ευθύνης και της ελεύθερης έκφρασης απόψεων με υπευθυνότητα.

Οι Πρόσκοποι μαθαίνουν...
  • να συμμετέχουν ενεργά στην εξερεύνηση λύσεων στα θέματα που απασχολούν την κοινότητα στην οποία ζουν.
  • να συνεργάζονται μέσα στην κοινωνία για να επιτυγχάνονται κοινοί στόχοι και ενδιαφέροντα.
  • να συμμετέχουν σε προγράμματα στα οποία συμπράττουν Πρόσκοποι από αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες για το γενικότερο καλό του πλανήτη μας. 

Οι πρόσκοποι ενδιαφέρονται για... 
    •  την απόκτηση κοινωνικών εφοδίων
    • την εκπαίδευση στην οικογενειακή ζωή
    • τη συμμετοχή σε προγράμματα ανάπτυξης
    • την επικράτηση της ειρήνης
    • την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων
    • τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των νέων
    • τη βελτίωση του τρόπου της ζωής
    • την υγεία των παιδιών
    • την προσαρμογή των ατόμων με ειδικές ανάγκες
    • την πρόληψη κατά των ναρκωτικών
    • τον αναλφαβητισμό
    • τη βοήθεια προς τους μετανάστες
    • την προστασία του περιβάλλοντος
    • την αναδάσωση
    • τη διάσωση των πηγών ενέργειας

Για τα παιδιά ο Προσκοπισμός είναι ένα ιδιότυπο και συναρπαστικό παιχνίδι.
Για τους ενήλικες ο Προσκοπισμός είναι ένα ολοκληρωμένο παιδαγωγικό σύστημα.
 

H Προσκοπική μέθοδος εξωσχολικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τον Άγγλο Robert Stephenson Smyth Baden Powell, εν συντομία Baden Powell (Μπέιντεν Πάουελ), το 1907 στο νησί Brownsea κοντά στο Λονδίνο, σε μια πειραματική κατασκήνωση 24 αγοριών.









Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ) ιδρύθηκε το 1910 από τον Αθανάσιο Λευκαδίτη και αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη εθελοντική Κίνηση για παιδιά και νέους στην Ελλάδα έχοντας στο ενεργητικό του μια ιστορία 100 και πλέον ετών εθελοντικής προσφοράς στο παιδί και την κοινωνία, και συνεχή δυναμική παρουσία σε περίπου 500 σημεία του τόπου μας με πάνω από 25.000 μέλη.

Το ΣΕΠ είναι ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου, έχει κοινωφελή χαρακτήρα, εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και εδρεύει στην Αθήνα (Πτολεμαίων 1, Παγκράτι). Η διοικητική διάρθωση του ΣΕΠ έχει ως εξής:

 

Το ΣΕΠ απασχολεί παιδιά και νέους από 7 μέχρι 30 ετών που χωρίζονται σε τέσσερις κλάδους (ή τμήματα) ανάλογα με την ηλικία τους. Ο καθένας μπορεί να γίνει πρόσκοπος σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι τέσσερις αυτοί κλάδοι λειτουργούν με την επίβλεψη και την ευθύνη εκπαιδευμένων ενήλικων εθελοντών στελεχών που τους βοηθούν ν' ανακαλύπτουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα τους και να διαπαιδαγωγούνται στη συνεργασία και την υπευθυνότητα. Το Προσκοπικό πρόγραμμα καλλιεργεί την αυτενέργεια των παιδιών και την ενεργό συμμετοχή τους σε αυτό. Με το "Αίεν Αριστεύειν" και το "Έσο Έτοιμος" ως οδηγούς προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα και τον κόσμο γύρω μας.


Λυκόπουλα (7-11 ετών)
Λυκόπουλα ονομάζονται τα παιδιά από 7-11 ετών, δηλαδή από τη Β' έως την Ε' Δημοτικού.
Η αγέλη Λυκοπούλων έχει στόχο να ικανοποιεί τις παιδαγωγικές ανάγκες των παιδιών, να
θεμελιώσει ηθικά τα Λυκόπουλα και να βοηθάει στο χτίσιμο ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων με
την ενασχόληση με τους 5 τομείς δραστηριοτήτων για να επιτύχει τη διαπαιδαγώγηση.
Κάθε μήνα τα λυκόπουλα πραγματοποιούν δραστηριότητες στο ύπαιθρο (περιπάτους, εκδρομές), στην πόλη (παιχνίδια πόλης, επισκέψεις σε μουσεία) αλλά και στην εστία/λέσχη/προσκοπείο. Ένα παιχνίδι με κανόνες και αρχές, ένα παιχνίδι που παίζεται στην ύπαιθρο, στην πόλη και την κοινωνία, είναι ομαδικό και προσφέρει έντονες συγκινήσεις!

Η ζωή στην Αγέλη είναι ένα ατελείωτο παιχνίδι ....

Για λεπτομέρειες πηγαίνετε στο "Η Αγέλη μας" (κάντε κλικ).





Πρόσκοποι (11-15 ετών)
Παιδιά που συμπλήρωσαν το 11ο έτος της ηλικίας τους και είναι μαθητές της ΣΤ' Τάξης του Δημοτικού Σχολείου και το αργότερο μέχρι να συμπληρώσουν το 15ο εντάσσονται στην Ομάδα Προσκόπων. Στην Ομάδα Προσκόπων συνεχίζεται η διαπαιδαγώγηση, που άρχισε στην Αγέλη Λυκοπούλων, τα παιδιά μαθαίνουν πιο εντατικά και βιωματικά προσκοπικές γνώσεις και τις κάνουν πράξη αποκτώντας απίστευτες εμπειρίες.

Οι Πρόσκοποι είναι αγόρια και κορίτσια ηλικίας 11 - 15 ετών, που οργανώνονται σε αυτοδιοικούμενες παρέες 6-9 παιδιών, τις Ενωμοτίες οι οποίες έχουν ονόματα ζώων. Η Ενωμοτία κατευθύνεται και αντιπροσωπεύεται από τον Ενωμοτάρχη, που αναδεικνύεται από τα μέλη της Ενωμοτίας στην αρχή της κάθε Προσκοπικής χρονιάς.

Η ζωή στην Ομάδα είναι μια ατελείωτη περιπέτεια....








Ανιχνευτές (15-18 ετών)
Έφηβοι που συμπλήρωσαν το 15ο έτος της ηλικίας τους, μαθητές της Α' Τάξης του Λυκείου και το αργότερο μέχρι να συμπληρώσουν το 18ο εντάσσονται στην Κοινότητα Ανιχνευτών (Κ.Α.). Τα μέλη της Κ.Α. καλούνται Ανιχνευτές.

Η διαπαιδαγώγηση, που παρέχει ο Προσκοπισμός στον Κλάδο των Λυκοπούλων και στον Κλάδο των Προσκόπων, συμπληρώνεται στον Κλάδο των Ανιχνευτών με την εντατική ανίχνευση του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινωνικής ζωής, καθώς και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, με στόχο την ανάπτυξη των ηθικών, πνευματικών, φυσικών και κοινωνικών ικανοτήτων των Ανιχνευτών, ώστε να βοηθηθούν να διαμορφώσουν την προσωπικότητα τους και να γίνουν υπεύθυνοι 'Έλληνες πολίτες, χρήσιμοι στην Πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο.
Το πρόγραμμα της Κοινότητας ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των Ανιχνευτών και αποφασίζεται και οργανώνεται από τους ίδιους.

Η ζωή στην Κοινότητα είναι ένα ατελείωτο ταξίδι....




Προσκοπικό Δίκτυο (19-30 ετών)
Ο σκοπός του Προσκοπικού Δικτύου είναι να δώσει ηθικό, πνευματικό και κοινωνικό στήριγμα στους νέους και στις νέες ηλικίας 19 - 30 ετών, οι οποίοι δεν επιθυμούν να γίνουν Βαθμοφόροι του ΣΕΠ, σχετικά με τα θέματα που αντιμετωπίζουν στο ξεκίνημα του αγώνα τους στον στίβο της ζωής, ώστε να γίνουν χρήσιμοι και υπεύθυνοι άνθρωποι και να έχουν ένα δημιουργικό ρόλο στην κοινωνία.
Στόχος του είναι να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νέων που έχουν σχέση με τις ανθρώπινες σχέσεις, την ένταξη στο ευρύτερο κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον, την υποστήριξη στις ανησυχίες τους, την διέξοδο στους προβληματισμούς τους και γενικότερα να συμβάλει στην ανάπτυξη των στοιχείων της προσωπικότητάς τους.

Εμείς και οι Άλλοι ....





Βαθμοφόροι/ Ενήλικα Στελέχη
Οι Βαθμοφόροι του ΣΕΠ είναι οι εθελοντές εκείνοι που κάνουν πράξη την Προσκοπική μέθοδο, αποτελούν την ψυχή του, είναι αυτοί που κάθε εβδομάδα προσφέρουν στους νέους ευκαιρίες για δράση, ανάπτυξη, μάθηση και χαρά, είναι συμπαιδαγωγοί της οικογένειας και του σχολείου. Βέβαια, Αυτό που κάνει το έργο τους πραγματικά μοναδικό είναι το δικό τους κέφι, η δική τους διάθεση για προσφορά και καθημερινή εκπαίδευση. Οι Βαθμοφόροι περνούν τις εκπαιδεύσεις του ΣΕΠ, έτσι ώστε να καταρτιστούν ακόμα πιο πολύ και να μάθουν, να αποκτήσουν κίνητρα για προσωπική αναζήτηση  και εξέλιξη έτσι ώστε να γίνουν ακόμα πιο ικανοί συμπαιδαγωγοί και καλύτεροι άνθρωποι.  

Είμαι εδώ για σένα...


ΕΚΣ και ΕΠΠ
Οι Επιτροπές Κοινωνικής Συμπαράστασης (ΕΚΣ) καθώς και οι Επιτροπές Παλαιών Προσκόπων (ΕΠΠ) αποτελούνται από γονείς, φίλους και παλαιότερους, μη ενεργούς πλέον, βαθμοφόρους οι οποίες προσπαθούν να εξασφαλίσουν, να στηρίξουν και να βοηθήσουν οικονομικά το έργο που γίνεται στα Προσκοπικά Τμήματα.


Η Προσκοπική μέθοδος του ΣΕΠ κινείται στους πιο κάτω τομείς:

1. Υπόσχεση & Νόμος του Προσκόπου
Είναι ένας προσωπικός και συλλογικός κώδικας αυτοδέσμευσης για τη ζωή κάθε Προσκόπου που στηρίζεται στο τρίπτυχο: Καθήκον στο Θεό, Καθήκον στην Πατρίδα και το Συνάνθρωπο, Καθήκον στον εαυτό
    • Υπόσχεση Προσκόπου:  Υπόσχομαι στην τιμή μου. Να εκτελώ το καθήκον μου στο Θεό και την Πατρίδα. Να βοηθώ κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση και να τηρώ το Νόμο των Προσκόπων. 
    • Νόμος του Προσκόπου: 
      • Ο Πρόσκοπος λέει την αλήθεια και κρατά το λόγο του. 
      • Ο Πρόσκοπος είναι δίκαιος, ξέρει να πειθαρχεί και να τηρεί τους νόμους. 
      • Ο Πρόσκοπος είναι χρήσιμος στην οικογένεια και την κοινωνία. 
      • Ο Πρόσκοπος  είναι φίλος και ευγενής προς όλους και αδελφός με κάθε Πρόσκοπο. 
      • Ο Πρόσκοπος σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους, προσέχει τα λόγια και τις πράξεις του. 
      • Ο Πρόσκοπος αγαπά τη φύση και προστατεύει το περιβάλλον.
      • Ο Πρόσκοπος είναι εύθυμος και αισιόδοξος. 
      • Ο Πρόσκοπος είναι οικονόμος και φροντίζει για την καλή χρήση του χρόνου.
      • Ο Πρόσκοπος είναι εργατικός και προοδεύει μόνο με τις ικανότητες του. 
      • Ο Πρόσκοπος είναι αποφασιστικός, έχει θάρρος και αυτοπεποίθηση και αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του.
 Μια πιο λεπτομερής ματιά των παραπάνω εδώ!

2. Μάθηση στην Πράξη
Η διαπαιδαγώγηση στην Προσκοπική Κίνηση, ο τρόπος με τον οποίο οι νέοι αποκτούν γνώσεις, ικανότητες και συμπεριφορές πραγματοποιείται μέσω εμπειριών και βιωμάτων.

3. Σύστημα Μικρών Ομάδων
Οι προσωπικές και συλλογικές ικανότητες των νέων αναπτύσσονται με δημιουργικές σχέσεις μεταξύ τους και μεταξύ των νέων και των ενηλίκων. Οι νέοι μαθαίνουν να ζουν με δημοκρατικές αρχές, αυτοδιοικούμενοι, σε συνεργασία με τους ενήλικες, από την πιο μικρή ηλικία.

4. Συμβολικό Πλαίσιο
Τα συστατικά του προσκοπικού περιβάλλοντος (π.χ. στολή, διακριτικά, σήματα κτλ) επικεντρώνονται στις εκάστοτε παιδαγωγικές ανάγκες των ηλικιακών ομάδων:

• Μίμηση & φαντασία (Λυκόπουλα)
• Περιπέτεια (Πρόσκοποι)
• Επιβίωση-Ανίχνευση – «Υπηρετείν» (Ανιχνευτές - Προσκοπικό Δίκτυο)

5. Φύση
Ζούμε σε αρμονία με τη Φύση, μαθαίνουμε από αυτή, για αυτή, δρούμε για αυτή.

6. Προσωπική Πρόοδος
Τα Προγράμματα Προόδου είναι μελετημένα για να υποστηρίξουν την εφαρμογή της Προσκοπικής Μεθόδου, ανάλογα με την ηλικία τους. Τα παιδιά και οι έφηβοι, σε συνεργασία με τα Ενήλικα Στελέχη:

• Θέτουν προσωπικούς στόχους ανάπτυξης.
• Καθορίζουν το πώς θα τους πετύχουν με βάση τις ικανότητες τους.
• Αξιολογούν, αναγνωρίζουν και γιορτάζουν την πρόοδο τους.

7. Υποστήριξη Ενηλίκων
Το περιβάλλον συνεργασίας ενηλίκων και παιδιών στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την αποδοχή. Οι ενήλικες της Κίνησης έχουν ενεργό ρόλο στη ζωή του τμήματος τους, αφήνοντας όμως, ανάλογα με την ηλικία των μελών, πρωτοβουλίες για δράση.


Τι θα κερδίσει το παιδί μου από την Προσκοπική Κίνηση;

Σήμερα υπάρχουν δεκάδες ευκαιρίες για εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους. Οι περισσότερες προσφέρουν στα παιδιά ανάπτυξη μιας ικανότητας, μιας γνώσης ή διασκέδασης.

Η Προσκοπική μέθοδος είναι ειδικά σχεδιασμένη για να φαίνεται σαν παιχνίδι, για να είναι ελκυστική στα παιδιά και παράλληλα να τα κοινωνικοποιεί να τα ευαισθητοποιεί και να τους δίνει αυτοπεποίθηση για την μετέπειτα ζωή τους.

Στόχος μας είναι, σε οποίο περιβάλλον και αν ζουν, όλοι οι νέοι έχουν την ικανότητα να τα "βγάζουν πέρα" και την ικανότητα να γίνουν "οι αρχιτέκτονες της δικής τους ανάπτυξης" ως άτομα.

Η Προσκοπική Κίνηση όμως προχωράει αρκετά βήματα παραπέρα.

Το παιδί σας θα έχει μια παρέα μέσα στην οποία θα μάθει να συνεργάζεται, θα ανακαλύψει νέες κλίσεις, θα ζήσει νέες εμπειρίες. Όλα αυτά μέσα σε ένα οργανωμένο περιβάλλον, με εκπαιδευμένους ενήλικους εθελοντές, που προσφέρουν στο παιδί σας ανεκτίμητες γνώσεις τα οποία είναι:
- Αυτόνομα, ικανά να επιλέγουν και να ελέγχουν την προσωπική και κοινωνική ζωή τους ως άτομα και ως μέλη της κοινωνίας.
- Υποστηρικτικά, ικανά να δείχνουν ενδιαφέρον για τους άλλους, να ενεργούν μαζί τους και για αυτούς και να μοιράζονται τις ανησυχίες τους.
- Υπεύθυνα, ικανά να αναλαμβάνουν τις ευθύνες για τις πράξεις τους, να δεσμεύονται και να ολοκληρώνουν ό,τι έχουν αναλάβει.
- Αφοσιωμένα, ικανά να διεκδικούν, με σεβασμό σε αξίες, ιδανικά και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές.





Το μεγαλύτερό "μυστικό της επιτυχίας" μας είναι συγχρόνως και το πιο γνωστό απ' όλα!
Είναι η ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ!!!
Οι Δράσεις μας όλη την χρονιά μας προετοιμάζουν, χτίζουν βήμα βήμα την πορεία προς την κατασκήνωση έτσι ώστε να ζήσουμε από 7 έως 10 μέρες σε μια μικρή κοινωνία σεβασμού και αλληλεγγύης, όπου μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε, να αυτοεξυπηρετούμαστε και να κάνουμε πράξη όλα όσα μάθατε για εμάς πιο πάνω!




Η Δήλωση της αποστολής του Προσκοπισμού
(The Mission Statement of Scouting)

Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων, μέσω ενός συστήματος αξιών που βασίζεται στην Προσκοπική Υπόσχεση και στο Νόμο, να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία.
35ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο
Durban—Νότιος Αφρική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου