Το Σύστημα μας


2ο Σύστημα Προσκόπων Βύρωνα

Ένα Προσκοπικό σύστημα αποτελείται από την Αγέλη Λυκοπούλων, την Ομάδα Προσκόπων, την Κοινότητα Ανιχνευτών, το Προσκοπικό Δίκτυο, την Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης, την Επιτροπή Παλαιών Προσκόπων και διευθύνεται από τον Αρχηγό Συστήματος (ΑΣ).

Το Σύστημα μας ιδρύθηκε το 1945. Από τότε λειτουργεί διαρκώς με ενεργό συμμετοχή στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην προσκοπική κίνηση καθώς πολλοί βαθμοφόροι του συστήματος ήταν και είναι εκπαιδευτές βαθμοφόρων στην προσκοπική μέθοδο.

Το Σύστημα μας ανήκει στην Τοπική Εφορεία Βύρωνα - Καισαριανής και στην Περιφερειακή Εφορεία Νοτίου Αττικής.

Σήμερα αριθμεί περίπου 85 άτομα που κάνουν πράξη το προσκοπικό πρόγραμμα με αγάπη, μεράκι, πολύ προσωπικό χρόνο και όρεξη για μάθηση!

Η εστία μας βρίσκεται στον πεζόδρομο της Βουτζά (Βουτζά 73 & Φλέμινγκ). (χάρτης)


Πώς ιδρύθηκε το σύστημα μας

Στον προσφυγικό συνοικισμό του Βύρωνα υπήρχε προσκοπική κίνηση πολύ πριν τον πόλεμο του 1940. Το 1939, ωστόσο, μετά το υποχρεωτικό διάταγμα του Ι. Μεταξά περί συγχωνεύσεως του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων με τη φασιστική Ε.Ο.Ν., οι προσκοπικές ομάδες αυτοδιαλύονται και τα στελέχη τους μεθοδεύουν κρυφές συγκεντρώσεις ή δραστηριοποιούνται στις ποικίλες οργανώσεις που δρούσαν στην Κατοχή. 

Σε μία από αυτές, την Ε.Ο.Χ.Α. (Εθνική Οργάνωση Χριστιανικής Αλληλεγγύης), είχαν συσπειρωθεί αρκετοί Βυρωνιώτες βαθμοφόροι που αμέσως μετά την απελευθέρωση επαναδραστηριοποιούν το προσκοπικό πρόγραμμα επανιδρύοντας το 1ο Σύστημα Προσκόπων Βύρωνα, από το οποίο με πρωτοβουλία του Τοπικού Εφόρου κ. Α. Καρακώτσογλου αποσπώνται οι Κωνσταντίνος Τραχανάς (Κωνσταντινίδης) ως Αρχηγός και ο Αθανάσιος Λιάπης ως υπαρχηγός και δημιουργούν τη 2η Ομάδα Προσκόπων Βύρωνα που παίρνει την επίσημη αναγνώρισή της στις 22 Φεβρουαρίου 1945. 

Πρώτη στέγη για τη 2η Ομάδα Προσκόπων Βύρωνα υπήρξε ένα μαγαζί στην οδό Γρηγορίου Ε' 29.


Το Σύστημα μας εξωτερικά

 

2 σχόλια: