Η Αγέλη

Αγέλη ΛυκοπούλωνΗ 2η Αγέλη Λυκοπούλων Βύρωνα, η Αγέλη μας, αποτελείται από 22 λυκόπουλα και 4 βαθμοφόρους που με την αγάπη τους, το μεράκι τους, τις εκπαιδεύσεις καθώς και την αυτοεκπαίδευσή τους, δίνουν την ευκαιρία στα λυκόπουλα, εφαρμόζοντας την προσκοπική μέθοδο, να ζουν μοναδικές στιγμές και εμεπιρίες στη φύση, στην εστία, στην πόλη. 
Οι Συγκεντρώσεις μας γίνονται κάθε Κυριακή 11:00-13:00. Προσοχή, όμως, γιατί πάμε εκδρομές, περιπάτους και λείπουμε συχνά!


Διαβάστε αναλυτικά τι είναι η Αγέλη Λυκοπούλων παρακάτω!

Περιεχόμενα:
- Αγέλη Λυκοπούλων
- Το Βιβλίο της Ζούγκλας
- Ο Χώρος
- Το Επιτελείο
- Η Μέθοδος
- Υπόσχεση/Νόμος/Ρητό
- Ερασιτεχνικές Ασχολίες
- Η Στολή
- Τα Σήματα Μία Αγέλη Λυκοπούλων αποτελείται από 10 - 30 παιδιά, ηλικίας από 7 έως 11 χρονών και κύριο μέλημά της είναι η γνώση μέσα από το παιχνίδι και η μαγεία που "κρύβεται" από πίσω του!
 Η κάθε Αγέλη έχει και τη δική της "κραυγή" που τη φωνάζει στην Αρχή και στο Τέλος κάθε δράσης!Ο Rudyard Kipling (Ράντιαρντ Κίπλινγκ), ένας Άγγλος συγγραφέας και ποιητής, έγραψε "Το Βιβλίο της Ζούγκλας", όπου η ιστορία του αναφέρεται πολύ συνοπτικά παρακάτω:

Ο Μόγλη, όταν ήταν μωρό, εγκαταλείφθηκε στο δάσος του Σεονί, όπου βρεθηκε και ανατράφηκε από μια οικογένεια λύκων. Ζώντας με τα μικρά λυκάκια -λυκόπουλα- στην αγέλη, έμαθε ένα σωρό μυστικά για να κυνηγάει στα μονοπάτια της ζούγκλας. Ο Ακέλα-ο αρχηγός της αγέλης, ο Μπαλού-η γριά αρκούδα, ο Μπαγκίρα- ο μαύρος πάνθηρας, ο Κάα-ο πύθωνας, ακόμα και ο κακός κουτσός τίγρης ο Σιρ Χαν, δίδαξαν με τον τρόπο τους στο Μόγλη όλα τα μυστικά αυτού του θαυμάσιου κόσμου και τον έμαθαν να σέβεται το Νόμο της Ζούγκλας για να ακολουθεί πάντα το σωστό μονοπάτι.

Ο Μπέιντεν Πάουελ, ο ιδρυτής του Προσκοπισμού, αγάπησε πολύ την ιστορία αυτή και τη διηγήθηκε στα πρώτα Λυκόπουλα που άρχισαν να παίζουν και να οργανώνονται σύμφωνα με τους κανόνες και τον τρόπο ζωής της Αγέλης του Σεονί που ανέθρεψε τον Μόγλη.
Είναι ο χώρος που μαζευόμαστε και κάνουμε τις Συγκεντρώσεις ή ξεκινάμε για κάποιου είδους εξόρμηση στην πόλη ή την εξοχή για μία ή περισσότερες μέρες!
 

Είναι οι ενήλικες,οι οποίοι εθελοντικά δίνουν χρόνο, εργασία και δημιουργικότητα για να φέρουν το "μεγάλο έργο" σε πέρας! Το Επιτελείο αποτελείται από τον Αρχηγό και τους Υπαρχηγούς. Όλοι εκπαιδεύονται επίσημα από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων για να είναι όσο το δυνατόν πιο καταρτισμένοι παιδαγωγικά και  Κερδίζουν από την αγάπη των παιδιών, το σεβασμό των γονιών και την προσωπική τους εξέλιξη.


Συχνά θα ακούσετε από τα Λυκόπουλα να φωνάζουν τους Ενήλικες Εθελοντές με "περίεργα" ονόματα όπως "Μπαγκίρα", "Μπαλού", "Ράκσα", "Ρίκι Τίκι Τάβι", "Σιρχάν" και άλλα και όχι "κύριε" ή "κυρία". Αυτά είναι τα Λυκοπουλικά ονόματα,  από το "Βιβλίο της Ζούγκλας", και δίνονται στον καθένα με βάση τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά δεν νιώθουν απόσταση από τους ενήλικες, όμως μαθαίνουν να τους σέβονται.
Υπάρχουν όμως και άλλα (όπως Σείριος, Ανδρομέδα, Αετός, Χαμαιλέων) τα λεγόμενα Προσκοπικά ονόματα που δίνονται είτε πάλι σε Ενήλικους Εθελοντές, είτε σε Ανιχνευτές Κοινότητας και είναι εμπνευσμένα από τη Φύση.
 Κάθε Αγέλη διαιρείται σε 2-6 εξάδες. Οι εξάδες είναι οι μικρότερες ομάδες στις οποίες χωρίζεται η Αγέλη και αποτελούνται από 5-8 παιδιά. Τα Λυκόπουλα επιλέγουν τον Πρώτο και τον Δεύτερο εξάδας, οι οποίοι συνήθως είναι τα Λυκόπουλα εκείνα που έχουν την περισσότερη εμπειρία, τον κατάλληλο χαρακτήρα και είναι ικανά να βοηθήσουν τις εξάδες τους σε ό, τι χρειαστούν!

Χαρακτηριστικά Πρώτου και Δεύτερου Εξάδας:
- είναι τα πιο τακτικά Λυκόπουλα
- τους έχουν όλοι εμπιστοσύνη
- είναι καλοί φίλοι με τα παιδιά της Εξάδας
- ξέρουν καλά την κραυγή και το τραγούδι της Εξάδας
- προσπαθούν περισσότερο απ' όλους να συμμετέχουν στη ζωή της Αγέλης και
- εμψυχώνουν την Εξάδα να κάνει το ίδιο
- έχουν πάρει το Δεύτερο(ο πρώτος) και το Πρώτο(ο δεύτερος)Αστέρι
- τηρούν πάντοτε το Νόμο και την Υπόσχεση των Λυκοπούλων.


Τα ονόματα των εξάδων είναι εμπνευσμένα από τα χρώματα των λύκων:
Μαυριδεροί
Ασπριδεροί
Κοκκινωποί
Καφετιοί
Γκριζωποί
Πιτσιλωτοί
Σταχτιδεροί

Η κάθε εξάδα έχει και τη δική της "κραυγή" την οποία έχουνε γράψει τα Λυκόπουλα και την φωνάζουν κάθε φορά που τελειώνουν ένα Μεγάλο Παιχνίδι!
Η κάθε εξάδα έχει μέσα στην Αγέλη και την δική της γωνιά την οποία διακοσμεί όπως θέλει!


Το Επιτελείο εκπαιδεύεται να εντοπίζει και να ταξινομεί τους παιδαγωγικούς στόχους του έτους με βάση την αξιολόγηση της περσινής χρονιάς αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Λυκοπούλων της Αγέλης τους κάθε χρόνο. Διαφορετικοί στόχοι με βάση τις ανάγκες ενσαρκώνονται κάθε μήνα μέσα από το Μηνιαίο Θέμα, τον Μύθο και τις δραστηριότητες!
Το Μηνιαίο Θέμα αποτελεί οδηγό αλλά και πηγή πρωτοτυπίας για τις δράσεις της Αγέλης Λυκοπούλων και διαμορφώνεται ανάλογα:
- με τις επιθυμίες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών,
- με την επικαιρότητα των πραγμάτων,
- με τις επικρατούσες συνθήκες και
- με τις υπάρχουσες δυνατότητες
πάντοτε με γνώμονα την κάλυψη των Ετήσιων Στόχων και μέσα στα πλαίσια των Αρχών και των Μεθόδων του Προσκοπισμού και της ηλικίας των παιδιών.
 Η Μεθοδολογία μας είναι φτιαγμένη με βάση τις πιο μοντέρνες παιδαγωγικές αρχές και είναι αναγνωρισμένη παγκοσμίως εδώ και 110χρόνια. Και αυτό γίνεται με την συνεχή εξέλιξη της μέσα από τις ανάγκες κάθε εποχής! Βασίζεται στην "βιωματική εκπαίδευση" και γι' αυτό όλα μέσα σε μια Αγέλη μαθαίνονται στην πράξη και όχι μέσα σε αίθουσες διδασκαλίας,  βοηθώντας τα Λυκόπουλα να αναπτύξουν τα ταλέντα και τις κλίσεις τους στην πράξη!


Η Υπόσχεση, ο Νόμος και το Ρητό


Η Υπόσχεση των Λυκόπουλων
Υπόσχομαι,
να είμαι πιστός στο Θεό και την Πατρίδα
να προσπαθώ με όλη μου την δύναμη
να βοηθώ τους γύρω μου
και να ζω με τον Νόμο μας.

ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ  – Όταν υπόσχεσαι να κάνεις κάτι, σημαίνει ότι θέλεις να το κάνεις, ακόμη και αν αυτό είναι πολύ δύσκολο και ότι θα βάλεις όλα σου τα δυνατά για να το καταφέρεις. Ένα λυκόπουλο κρατά την υπόσχεσή του γιατί θέλει να το εμπιστεύονται, να το σέβονται και να το αντιμετωπίζουν οι άλλοι ως υπεύθυνο και "μεγάλο παιδί".

ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΟ ΘΕΟ – Ο Θεός είναι ο δημιουργός των πάντων. Μας δίνει χαρά και ευτυχία για την ζωή και οφείλουμε να Τον ευχαριστούμε για αυτό. Μπορούμε να ευχαριστούμε το Θεό με την Προσευχή στην εκκλησία, στο σπίτι και οπουδήποτε αλλού γιατί ο Θεός βρίσκεται παντού. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο Θεός δεν είναι ο ίδιος για όλους. Σεβόμαστε την άποψη και την πίστη όλων των ανθρώπων όπως θέλουμε να σέβονται και εκείνοι την δική μας.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ – Η πατρίδα είναι ο τόπος που μεγαλώνουμε εμείς και οι πρόγονοί μας. Είναι εκεί που βρίσκονται συνήθως όσοι αγαπάμε περισσότερο και όσα την περιβάλλουν. Πρέπει να αγαπάμε την πατρίδα μας και ταυτόχρονα να σεβόμαστε και την πατρίδα και την καταγωγή όλων των άλλων ανθρώπων, όπως άλλωστε θέλουμε και εκείνοι να κάνουν.

ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΜΕ ΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ - Η προσπάθεια είναι αυτή που μετράει και που θα μας γεμίσει εμπειρίες και βιώματα. Σημασία έχει ο δρόμος, όχι η Ιθάκη. Βάζοντας τα δυνατά μας πετυχαίνουμε πολλά περισσότερα και στο τέλος νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και πιο γεμάτοι από ποτέ!

ΝΑ ΒΟΗΘΩ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΟΥ - Βασική αρχή του Προσκοπισμού είναι ο εθελοντισμός. Εθελοντισμός σημαίνει να βοηθώ τους γύρω μου με όποια μέσα και πράξεις μπορώ. Έτσι και τα λυκόπουλα, υπόσχονται να βοηθούν τους γύρω τους με πράξεις και τα καταφέρνουν περίφημα!

ΚΑΙ ΝΑ ΖΩ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΑΣ – Όπως και στο μέλλον, ως ολοκληρωμένοι πολίτες, έτσι και τώρα ως παιδιά και πιο συγκεκριμένα ως λυκόπουλα πρέπει να ξέρουμε να ακολουθούμε κάποιους νόμους. Ο Νόμος των Λυκοπούλων μας βοηθάει να γίνουμε ολοκληρωμένοι και άρα ευτυχισμένοι άνθρωποι.


 
Ο Νόμος των Λυκόπουλων
Το Λυκόπουλο είναι υπάκουο,
φροντίζει για τους άλλους
και για τον εαυτό του
και κάνει κάθε μέρα μια καλή πράξηΤΟ ΛΥΚΟΠΟΥΛΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΚΟΥΟ – Το λυκόπουλο ακούει και σέβεται τους μεγαλύτερους του και όπου διαφωνεί εκφράζει την γνώμη του συζητώντας, ακούγοντας και μαθαίνοντας από το συνομιλητή του. Στην Αγέλη το λυκόπουλο είναι υπάκουο στον/στην Ακέλα και στους Γερόλυκους, αλλά και στον πρώτο και δεύτερο της εξάδας του.

ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ – Μαθαίνοντας να φροντίζεις και να νοιάζεσαι για τους γύρω σου, αποβάλλεις τον εγωκεντρισμό, γίνεσαι χρήσιμος και μπορείς να κάνεις τον κόσμο λίγο καλύτερο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμελούμε τον εαυτό μας γιατί αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τον εαυτό μας.

ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΡΑΞΗ – Όλοι χρειάζονται την βοήθειά μας όπως χρειαζόμαστε και εμείς τη δική τους. Έτσι, βοηθούμε στο σπίτι, στο σχολείο και οποιονδήποτε συνάνθρωπό μας, όποτε μας δοθεί η ευκαιρία. Μια καλή πράξη, όμως, παύει να ισχύει όταν καυχηθούμε για αυτή ή ζητήσουμε αμοιβή για να την κάνουμε. Το μυστικό είναι να παρακολουθείς τους γύρω σου καθημερινά και να προσέξεις που χρειάζονται βοήθεια και να τους την προσφέρεις χωρίς να σου ζητηθεί, προσφέροντάς τους έτσι μια μικρή ευχάριστη έκπληξη!

Το Ρητό των Λυκοπούλων
Πάντα πρόθυμος για το καλό!!!
(γι' αυτό οι Γερόλυκοι φωνάζουν Πάντα-Πάντα-Πάντα)


Οι Ερασιτεχνικές Ασχολίες 

(under...writing construction)
 Η Στολή μαςΛειτουργικότητα:
- στην οπτική επαφή με τα Λυκόπουλα σε περιπάτους στην πόλη και γενικότερα στις εκδρομές
- ανθεκτικότητα στις εκδρομές (δεν σκίζεται το ίδιο εύκολα με τα καθημερινά μας ρούχα)
- αξιολόγηση της προσπάθειας του Λυκοπούλου με τα σήματα που κερδίζει είτε από την προσπάθειά του μέσα στην Αγέλη, είτε από τις Ερασιτεχνικές Ασχολίες με τις οποίες ασχολείται κατά καιρούς.

Η Λυκοπουλική στολή αποτελείται από τα εξής:
1.Πράσινο σκουφί(καπέλο)
2.Μαντίλι και κρίκο
3.Λυκοπουλικό πουκάμισο
4.Προσκοπική Ζώνη
5.Προσκοπικό σορτς
6.Λυκοπουλικές κάλτσες

Προαιρετικά:
1.Λυκοπουλική(κίτρινη) μπλούζα δράσεων

Τα Σήματα
1. Υπόσχεση (αριστερή τσέπη)
2. Ταινία Χειρίδος - Συστήματος (Αριστερό μπράτσο-Πάνω)
3. Θυρεός Περιφέρειας (Αριστερό μπράτσο-Κάτω)
4. Α' και Β' Αστέρι (Δεξιά Τσέπη)
5. Σήμα Πρώτου και Δεύτερου (Πάνω από τη Δεξιά Τσέπη)
6. Χρυσός Λύκος (Πάνω από Το Σήμα 1ου και 2ου)
7. Σήμα Παγκόσμιου Προσκοπισμού (Δεξιό μπράτσο-Πάνω)
8. Σήματα Ερασιτεχνικών Ασχολιών (Δεξιό μπράτσο-Κάτω)

Το πουκάμισο του κάθε Λυκοπούλου έχει κάποια συγκεκριμένα "σταθερά" σήματα που ισχύουν από το Λυκόπουλο μέχρι το Ενήλικο Στέλεχος και αυτά είναι:
- Η Υπόσχεση (την ανανέωνει όταν πάει στην Ομάδα Προσκόπων)
- Το σήμα του Παγκόσμιου Προσκοπισμού
- ο Θυρεός της Περιφέρειας
- η Ταινία Χειρίδος του κάθε Συστήματος

Επεξήγηση σημάτων για την πορεία του Λυκοπούλου στην Αγέλη:
- Υπόσχεση: Δίνεται όταν το Λυκόπουλο είναι έτοιμο/κατανοεί το Νόμο και το Ρητό των Λυκοπούλων.
- 1ο Αστέρι: Αφού το Λυκόπουλο δώσει την Υπόσχεσή του, με την ενεργή συμμετοχή του 3 συνεχόμενους μήνες στην Αγέλη ή σε μια Κατασκήνωση.
- 2ο Αστέρι: Αφού το Λυκόπουλο πάρει το 1ο του Αστέρι, με την ενεργή συμμετοχή του 6 συνεχόμενους μήνες στην Αγέλη ή σε μια Κατασκήνωση.
- Χρυσός Λύκος: Αφού το Λυκόπουλο πάρει το 2ο του Αστέρι, έχει κάνει από μια Ερασιτεχνική Ασχολία του κάθε Τομέα και μένουν 6μήνες πριν την Ανάβασή του στην Ομάδα Προσκόπων.

Σήματα από τους 5 Τομείς Ενδιαφερόντων (Ερασιτεχνικές Ασχολίες, ΕΑ)
- Πνευματικής Καλλιέργειας: έχοντας κάνει 3 Ερασιτεχνικές Ασχολίες του τομέα.
- Ζωής Υπαίθρου:
έχοντας κάνει 3 Ερασιτεχνικές Ασχολίες του τομέα.
- Σωματικής Αγωγής:
έχοντας κάνει 3 Ερασιτεχνικές Ασχολίες του τομέα.
- Τεχνικών Δεξιοτήτων:
έχοντας κάνει 3 Ερασιτεχνικές Ασχολίες του τομέα.
- Κοινωνικής Συνεργασίας:
έχοντας κάνει 3 Ερασιτεχνικές Ασχολίες του τομέα.
- Ειδική Ερασιτεχνική Ασχολία Προστασίας του Περιβάλλοντος: κάνοντας τη συγκεκριμένη ΕΑ.
- Ειδική Ερασιτεχνική Ασχολία της Πολιτισμικής Κληρονομιάς: κάνοντας τη συγκεκριμένη ΕΑ.
- Ειδική Ερασιτεχνική Ασχολία του Φίλου της Ζωής:  κάνοντας τη συγκεκριμένη ΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου